Lundell Ulf - Skisser (CD) | hsnet.nu

INFORMATION OM PRODUKTEN
Ulf Lundell överraskade strax efter nyår 2018 med att utan någon förvarning plötsligt presentera ett trettiotal nyskrivna låtar på sin hemsida, detta under rubriken "Skisser". Det här var de första musikaliska nyheterna vi hört från Lundell sedan albumet "Trunk" 2013, och efter att han klev av scenen på Göta Lejon i Stockholm nyårsnatten 2015 har det varit väldigt tyst även live. En känsla av att han rundat av sitt verk började smyga sig på. Vi fick lyckligtvis fel. Mycket fel. 
Det är inte första gången Lundell överraskar oss. Under sin drygt 40-åriga artistkarriär har han ständigt varit i rörelse och både musikaliskt och litterärt gått sin egen väg, sagt vad han tycker och både upprört och irriterat. 

Att släppa ut alla sina demos/skisser fritt på sin hemsida kan möjligen tolkas som en kommentar eller en motreaktion mot de rådande digitala normerna. Där strömmade singlar och playlists står i fokus och där ett 27-låtars fysiskt dubbelalbum är något ytterst ovanligt och för många i dessa dagar nästan obegripligt.

Den oväntade utgivningen visade sig dock uppskattad både av fans och kritiker. Det sistnämnda skrået har på flera håll hyllat den här samlingen låtar - som samtliga är inspelade av Ulf själv hemma med akustisk gitarr - som några av hans bästa mest sparsmakade verk. 
Det har gjorts referenser bakåt i tiden till "Rent förbannat" från 2012 och till texter på nämnda "Trunk", men även till sparsmakade "En eld ikväll" från 2003, "Xavante" från 1994 och akustiska "12 sånger" från 1984. Många har menat att Lundell här till och med kommer närmare kärnan i sin poetiska vision än i de mer producerade och arrangerade inspelningarna.
På "Skisser" möter vi artisten och textförfattaren Lundell i sin renaste form, allt inspelad av Ulf själv i hemstudion på Österlen.

I den medföljande 64-sidiga bookleten, som innehåller scannade original direkt från Lundells Facitskrivmaskin, får vi en unik inblick i Lundells arbete. Här kan vi på nära håll följa låtskrivarprocessen med Lundells egna nedtecknade kommentarer, tankar och visioner på vägen fram till de inspelade låtarna. Det känns nästan som att vara med på plats, för att sedan gå ut på ängen utanför och hälsa på hästarna från skivomslaget tillsammans med poeten.
27 helt nya låtar på ett bräde kan vid första anblicken möjligen tyckas vara svårnavigerat. Men den som ger sig in den Lundellska världen kommer att belönas med ett verk där det växer fram fantastiska melodier, sällsamma historier, vardagliga funderingar, tydliga åsikter och oväntade iakttagelser - oavsett ämne finns här några av hans mest välformulerade lyriska moment i karriären.

Ulf Lundell fortsätter att gå sina egna vägar 43 år efter sin skivdebut - en modig, skarpsynt äkta "singer/songwriter", som kommer överraska igen, var så säkra.

Det glittrar av dagg och frost i gräset
Den räven kommer aldrig att sättas i bur
Inget drev kommer ta honom
slita honom i stycken
Den där räven är mitt totemdjur
(Ur "Totem")
FAKTA
Artist/grupp:    Lundell Ulf
Titel:    Skisser. 2018
Typ:    2 CD
Kategori:    Pop, Rock & Punk
Releasedatum:    2018-03-30
Artikelnummer:    519044
EAN:    5054197004292
Distributör:    WMS
Antal skivor:    2
Label:    Rockhead / Parlophone
Produktionsår:    2018
Konvolut:    Digipack
LÅTLISTA
 
CD 1:
1. Klockorna
2. Tranorna kommer
3. Aldrig aldrig
4. Ett som är säkert
5. En dag faller dom
6. Färgat glas
7. Definitivt religion
8. Sanning är ett udda tal
9. Portugal
10. Vargen
11. Solen och vinden
12. Liten blå bil
13. Sommarens vattenspridare
14. Dåren
 
CD 2:
1. Lovisastorm
2. Hög blå himmel
3. Imma på spegeln
4. Hela dagen lång
5. Farväl Amerika
6. Ingen hör det
7. Totem
8. Hälften rosor
9. Vandring för ingenting
10. Vid sjön
11. Kallt té halv tio
12. Shortsland
13. För brödfödans skull